Här kan du läsa på Dagens industri.

Skärmavbild 2023-08-30 kl. 14.21.20

Vi har blivit omnämnda i en artikel hos Dagens industri

Hämtat från artikeln:

I tider när börsen rasar och lyfter om vartannat ser kapitalförvaltaren Fair Investments till att kunderna sitter still i båten. – Och vi sitter där tillsammans med dem. Det är resultatet av långsiktighet och hårt arbete som gör att vi trots oroligheterna levererar så goda resultat, säger Johannes Scepanski, lic. försäkrings- och investeringsrådgivare.

 

När nätmäklare och robotrådgivning slåss om kunderna går Fair Investments sin egen väg. Old school personlig rådgivning kombineras med ett arvode baserat på resultat och ett nytt sätt att tänka kring investeringar. Företaget har en prestationsbaserad affärsmodell där man får ersättning i relation till den värdeökning som skapas.

–Det här gör att vi spelar i samma lag som kunderna. Går det bra för våra kunder då går det bra för oss, säger Johannes.

Bra bolag, inte tillfälliga kometer på börsen

Snabba klipp och kortlivade börsraketer är ingenting för Fair Investments. Företaget ser istället till att investera i sunda bolag med substans och förutsättningar till god lönsamhet och bestående tillväxt. Som företagets grundare Johan Bynélius brukar uttrycka det: ”Vi investerar i företag, inte börskurser”.

Genom fundamentala analyser görs ordentliga genomlysningar av bolag som är intressanta att investera i. 

Vi använder oss av investeringsfilosofin CAMP-B som hjälper förvaltarna att ta rätt beslut. Filosofin säkerställer att:

- bolaget skapar kassaflödesöverskott genom sin affärsmodell. Denna överlönsamhet återinvesteras i bolaget för ytterligare framtida avkastning.

- vi genom incitamentsmodellen investerar i bolag där lönsamheten för ledningsgruppen avgörs av bolagets framgång. 

- vid beräkningen av bolagets värde adderas en ”margin of safety” jämfört med dess börsvärde, vilket avsevärt sänker risken för att investera i övervärderade bolag.

- vid val av bolag att investera i analyserar vi bakomliggande orsaker till investerare som tar positioner i avseende att tjäna pengar om bolaget underpresterar. Detta för att kartlägga eventuella risker.

– Vi har haft en historisk snittavkastning på över 19 procent per år, vilket gör att portföljen stigit över 700 procent sedan start. Dessutom till lägre risk än stockholmsbörsen. Så våra analyser måste vara träffsäkra, menar Sirous Kia, lic. investeringsrådgivare

Högkompetent finansiell rådgivning och mappning

Fair Investments vänder sig till företag och privatpersoner som vill ha vägledning genom sina investeringsbeslut. 

– Med nätmäklare och robotrådgivning står man där ensam med beslutet. Det våra kunder efterfrågar och har behov av är finansiell rådgivning, vilket är svårt att hitta på en nivå som verkligen bidrar med mervärde. Med vår debiteringsmodell ingår rådgivningen och det är kvaliteten och resultatet som räknas, inte antalet sålda timmar, säger Sirous. 

Sedan flertalet år tillbaka väljer de flesta aktörer att montera ned rådgivningen. De har inte kunnat påvisa en tillräckligt hög kvalitet och då ser inte heller kunderna värdet i att betala för tjänsten.

– Resultatet blir då att kunderna hänvisas till nätbanken där de får göra det mesta själva, säger Johannes.

– Om vi exempelvis träffar en företagare som vi kan utbilda i skattesystemets möjligheter och fallgropar, utforma en tydlig plan och strategi för hur bolagets överlikviditet kan tillfalla ägaren samt bidra med en av de bästa förvaltningslösningarna i Sverige - då ser man ett tydlig mervärde från rådgivningen. Den optimala balansen mellan lön, utdelning och exempelvis tjänstepensionssparande undrar många över inför bokslut. Där har vi vägledning som sparar många tusenlappar åt våra kunder, fortsätter Johannes.

Långsiktighet en trygghet

Börsen i år har varit en skakig affär och många är de investerare som legat sömnlösa.

– Glädjande nog är det färre än en procent av våra kunder som hört av sig och känt att de behövt agera. Det är en exceptionellt liten andel jämfört med hur många kunder som generellt är oroliga i det här läget. Det handlar om förtroende. Har man lagt en långsiktig investeringsstrategi känner sig kunderna trygga. Det blir inte relevant att bry sig om rörelser på börsen idag eller nästa månad. Inte heller om braskande rubriker som får flocken att springa hit och dit. De kan ha en avslappnad relation till sin ekonomi, avslutar Sirous.

Om Fair Investments 

Fair Investments är en kapitalförvaltare med sitt säte i Stockholm. Bolaget grundades 2010 av Johan Bynélius som idag är bolagets huvudförvaltare. Johan förvaltar bolagets modellportfölj som sedan bolaget grundades har presterat ca 20% i årlig snittavkastning.

 

Dela nyhet

Relaterade nyheter

Berg illustration
Prenumerera

Prenumerera på våra nyheter