Den enklaste förklaringen är att de inte fick. Om du är en nischad Sverigefond får du inte köpa Amazon. Om du är en Europafond köper du inte Amazon. Om du är en läkemedelsfond köper du inte Amazon, ni fattar..

I min investeringsfilosofi CAMP-B, står ”B” för Bargain och Bear Case. Bear Case är analysen där jag undersöker hur och varför min tes kommer visa sig fel. Ett verktyg för att göra denna analys är att undersöka argument hos de som är skeptiker till bolaget.

I Amazons fall sa skeptikerna bland annat att Amazon inte kunde gå från förlust till vinst bara genom att bestämma sig. Deras argument var att Amazon skulle vara tvungna att vänta tills sista handlaren hade konkat för att därefter kunna höja sina priser.

Min analys kom fram till att det argumenten var fel. Amazon gjorde redan vinst. En så kallas ”unit economics analys” ( kommer inte på något bra svenskt ord) visade att Amazon redan gjorde vinst på i princip varje transaktion. Klart de experimenterade och sålde produkter som gjorde förlust men det tillhörde undantagen.

Hur kom det sig att Amazon gjorde vinst på varje transaktion men visade förlust i böckerna?

Jeff Bezos hade skrivit varför i sitt investerarbrev redan 1997. Han började med böcker men visionen vara att bli ”The everything store”. Hur blir du det? Genom massiva investeringar. Amazon är inte ett mjukvaruföretag. Han behöver logistiklösningar för att leverera varorna. Det kostar. Likt järnvägen bygger logistikuppbyggnaden  bestående konkurrensfördelar. Då är tillväxt bra. Ok det svarar på frågan hur Amazon kunde göra förlust trots att de gjorde vinst per transaktion men när skulle Amazon som bolag bli lönsamt?

När Amazons försäljning nådde högre än Amazons fasta och rörliga kostnader.

Jag skulle beskriva Jeff Bezos verktyg som en ratt. Han kan vrida på ratten för att öka sina investeringar och bygga ut logistiken. Vilket på sikt gör konsumenterna mer köpvilliga. Han kan också vrida på ratten åt andra hållet och minska investeringarna i logistik. Då ökar han vinsten.

Ni kan läsa mer om min investeringsfilosofi i min bok på

https://www.bokus.com/bok/9789151927343/camp-b-sa-slar-du-borsen-ar-efter-ar-en-investeringsfilosofi-som-fungerar/?source=googleps&gclid=Cj0KCQjwufn8BRCwARIsAKzP6974hzPNxVW1PxssVB5k_hh4Woqz8YzbeOJBPziOJqYGv45mRNAzmNwaAqxIEALw_wcB

Johan Bynélius - 02 Nov 2020