Då kommer han alltid få behålla en bra magkänsla. Alltid någon fond som gått bra som Lars kan fokusera på. Han kommer också fortsätta att gilla sin rådgivare eftersom han föreslagit något som inte går att följa upp. Vi människor styrs av känslor precis som schimpanser. Känslan kommer kännas jättebra. De flesta gör ju som alla andra i flocken. På detta sätt fås tillgångslaget aktiers avkastning, minus kostnaderna. Det är väl värt att få mindre resurser och mindre valmöjligheter i livet så länge Lars kan känna en bra magkänsla?

En sak är att Lars är lat och inte orkar ta reda på vem som är bästa förvaltaren, en annan sak är att betala onödiga avgifter. Om Lars nöjer sig med tillgångslagets aktier avkastning så hade det varit betydligt smartare om han köpt sig en indexfond med låga avgifter. Bättre än en förvaltning som aldrig kan slå indexI dagens börsklimat där de flesta aktier är dyra kommer en spridning på flera fonder enligt mig bara leda till högre risk och lägre avkastning.

Om Lars som jag vill ta en låg risk och få så många resurser i livet som möjligt så är det bättre om han begränsar sig till den bästa förvaltaren. De räcker med 16 bolag för att få tillräcklig riskspridning. Skillnaden i avkastning blir enorm.

Johan Bynélius - 02 Feb 2021