Det var stor del av nätverket som jag i början inte hade så mycket utbyte av. De var fokuserade på traditionella Graham värdebolag och jag var på jakt efter ränta-på-ränta. Idag letar i princip hela mitt nätverk efter samma bolag som jag. Det har gjort mig extremt orolig. När flocken söker samma typ av bolag så stiger priserna och då blir avkastningen medioker.

Av en händelse så lyssnade jag på en youtube video med Monish Pabrai. I videon säger Monish att han nu byter från traditionella värdebolag för att istället leta compounders. Först blev jag förskräckt, han också…

När jag lyssnade på Monish argument blev jag dock lugnare. Han visade grafer över börsen. Grafer som visade på varannan damernas. Varannan period var det hausse på börsen och varannan period var det en lång baksmälla/Stagnation. Se graf.

Om Pabrai har rätt så skall vi först ha en riktig värderingsurblåsning. Om vi tar Amazon som exempel så handlas Amazon idag runt 3000 dollar per aktie idag. Om vi går tillbaka till en tidigare period av eufori så handlades Cisco till 80 x ggr kassaflödet. Amazons med samma euforimultipel skulle sätta ett pris på Amazon på 8000 dollar per aktie.

Johan Bynélius - 17 Dec 2020