Letar skatter och rikedomar som är dolda. Piskan använder jag på mig själv för att inte falla offer för någon kognitiv bias, när jag läser årsredovisningar och VD brev – mina skattkartor som leder mig till rikedomarna. Var brukar skatterna vara gömda? Ofta hittar jag dem under de stenar som vi kan kalla ”Flockens sanning”. Ett exempel på ”flockens sanning”: Bolaget har ett P/E- tal på 50. Det är ju svindyrt och beror på att börsen gått upp under 8 år. Bara en idiot skulle köpa så dyrt. Det intressanta är att när jag vänder på stenen så hittar jag en bokföring där tillgångarna skrivs av kraftigt varje år. De skrivs av trots att tillgångarna ÖKAR i värde varje dag. Utan avskrivningarna tredubblas vinsten och det nya P/E -talet sjunker till 17. Bolagets kunder sitter på 10 årskontrakt och kunderna har mycket höga ”switching costs”. Om datamängden som används i våra mobiltelefoner ökar så kommer bolaget fortsätta växa snabbt och deras tillgångar blir mer och mer värda. Under flockens “sanning” hittade jag skatten!

Johan Bynélius - 22 Mar 2019