Sell-side analytikern har till uppgift att få dig att göra en transaktion så att företaget han arbetar på kan få transaktionskostnader. Courtage, spreadkostnad, växlingskostnade etc.

Nordnet/ Avanza och andra mäklarfirmor skulle kunna vara exempel på den typen av firmor som sell-side analytiker jobbar för. De brukar synas i ekonomiska dagstidningar eftersom de har linjerade intressen med ekonomitidningarna. Alla dessa vill att du skall göra affärer ofta. Tidningen tjänar mer om du ofta återkommer och läser nyheterna eftersom annonser då blir mer värdefulla. Nordnet/Avanza tjänar mer ju oftare du köper och säljer eftersom de får fler transaktionsavgifter från dig.

Buy-side analytikern jobbar tex på en fond eller en diskretionär förvaltare. Jag är ett exempel på buy-side analytiker. En buy-side analytikers jobb är att säga nej till nästa allt. Jag har >40 000 bolag att välja ur men i praktiken är det 39600 bolag jag inte ens analyserar för de hamnat i soptunnan. Kvar blir bara ca 30 bolag dvs ca 0,08%. Min och alla andra buy-side analytikers jobb är att sålla ut de dåliga bolagen och köpa de bra. Få transaktioner är bättre än många eftersom det sänker transaktionskostnaderna.

Johan Bynélius - 05 Oct 2020