…men du kan förbereda dig. Nyckeln är att investera i bolag som kan växa sitt underliggande värde oavsett av vad som händer i ekonomin och vilka geopolitiska chocker vi kommer träffa på. Om du vill vara defensiv tror jag inte på att generellt investerara i utilities, consumer staples eller annan bransch som anses vara defensiv. Jag tror mer på att investera i bolag som kontroller sitt eget öde. Det håller inte att bara köpa bolag enbart för att de är billiga. Spetsförvaltningen är byggd för att gå som bäst när vi får lågkonjunktur. Alla bolagen kontrollerar sitt eget öde. Det är i negativa marknader vi överpresterar. Ett tydligt exempel var q4 2018. Då krossade vi alla index. Nackdelen med bear markets är att vår avkastning blir lägre. Fördelen med bear markets är att våra kunder tydligare ser mervärdet Spets skapar. Jag skriver som jag skrev i ett inlägg i januari 2018. Det som skrämmer mig mest just nu är att vi kommer få ett superrally då mina kunder kommer undra vilken jubelidiot som förvaltar deras kapital. Spetsförvaltningen kommer i ett sådant scenario inte alls kunna hänga med upp i samma takt som index. Hoppas de då lyssnar på mig när jag säger att vi kommer att ta igen det vid nästa fall.

Johan Bynélius - 22 Mar 2019