Om jag istället tar mig mellan Stockholm och Arlanda på 10 min… Har jag då tagit mig till Arlanda på ett framgångsrikt sätt? Eller har jag bara haft tur att jag inte kraschat på vägen? Ovanstående stående fråga kan synas märklig eftersom den har ett så självklart svar. Om vi flyttar samma frågeställning till investeringsområdet så blir inte svaret lika självklart för alla… Jag möter där många investerare som tror att de varit duktiga bara för att deras tillgångar ökat i värde. Även värdepappersbolag vars senaste IPOs de gjort varit framgångsrika, tror att det tyder på att de har en sällsynt förmåga att vara de enda som erbjuder IPOs av värde. De som ägde IT-aktier eller fastigheter i slutet av 90-talet tyckte de var världsbäst. De som ägde Hedgefonder som ägde subprime under perioden 2004-2007 kände sig nog smarta. De som idag köpt aktier i IPOs, indexfonder, indexnära fonder, högavkastande obligationer, blankat vollan, flippar bostäder, Netflix och Tesla tycker nog att de är smarta idag. Vi får för deras skull hoppas att de inte kraschar på vägen.

Johan Bynélius - 22 Mar 2019