Vi vill vara konsekventa: Vi vill hålla det vi lovar. För att få någon att göra något bör vi därför få dem att säga att de ska göra något. Gärna inför andra, eftersom det gör det till ett uttalat ansvar. Ingen vill behöva skämmas. När du väl fått någon att göra något så är det större chans att de gör om samma sak igen. Beteendet blir legitimerat.

Social proof, andras åsikter är viktiga för oss: Vi förlitar oss på andra människor, hur de tänker, känner och agerar i olika situationer. Vi är särskilt benägna att lita på människor som påminner om oss själva. Om du vill få någon att göra något bör du först få andra att göra det. När vi ser andra göra något är det mer troligt att vi följer efter. Vi är trots allt flockdjur. Det är en effektiv kraft med djupa rötter i vår reptilhjärna.

För att påverka andra måste du först få dem att gilla dig: Vi litar på våra vänner. Försök därför att hitta gemensamma nämnare med de människor du träffar. Genom att observera din omgivning kan du hitta ledtrådar som hjälper dig att skapa en gemensam grund att stå på. Ett annat bra sätt att bli omtyckt på är genom att ge komplimanger. Du kommer långt på att vara charmig. Försök att ge genuina komplimanger, annars riskerar du att uppfattas som ”smörig”.

Johan Bynélius - 03 Sep 2020