CAMP-B är:
-titleln på min bok som skrivs
-namnet på investmentbolaget jag snart grundar/startar
-min investeringsfilosofi.

“A” i CAMP-B=Alignment of Interest (linjerade intressen):

Även om berättelserna inte har en direkt koppling till bolagsledningar, så består bolagsledningar också av människor. Det betyder att de likt personerna i de här berättelserna, drivs av incitament.

När Vietnam var en fransk koloni så hade landet problem med råttor. För att lösa råttproblemet erbjöd fransmännen en belöning till den som kunde döda en råtta och visa upp en råttsvans som bevis för mord. Många belöningar betalades ut, men råttproblemet kvarstod. Tjänstemännen märkte snart att det var råttor som sprang runt på gatorna utan svansar — folket skar av svansarna och släppte råttorna fria. Problemet var att folket hade fel incitament. Incitamentet var pengar. Därför tog folket den lätta vägen för att tjäna mer pengar.

Samma sak hände när Indien var en koloni. En belöning utlovades till den som lyckades döda en kobra, eftersom kobrorna attackerade människor. Erbjudandet fick folket att föda upp fler kobror för att få fler belöningar. Det hela resulterade i en allt större kobrapopulation när belöningssystemet övergavs och uppfödarna blev tvungna att släppa ut sina uppfödda ormar.

Johan Bynélius - 17 Aug 2020