Säg att du gjort en investering på 1 miljon kr och att denna förlorar 50% av sitt värde. Om aktien till exempel går upp 50%, ligger du fortfarande 250.000 kr back. Det krävs en uppgång på 100% (!) för att du ska vara tillbaka på ruta ett.

Det hindrar inte, att den som satsade på Microsoft när det var en liten, liten start-up, fick tillbaka flera gånger pengarna. Men hur sannolikt är det att du ska hitta nästa Microsoft?

Om du lägger handen på hjärtat, är det nog mycket troligare att du köper en aktie som får pyspunka och aldrig gör någon människa glad. Det är så otroligt svårt att skilja agnarna från vetet, när företag är små och nystartade…

I det långa loppet är aktier i små tillväxtbolag faktiskt det sämsta du kan placera dina pengar i. Av hundra nystartade bolag utvecklas kanske två eller tre till guldägg. Tio klarar sig hyggligt.

Resten blir aldrig något annat än misslyckade småföretag som i bästa fall överlever och i sämsta fall går under. Vilket alltför många gör. Mitt råd till dig är därför enkelt och okomplicerat.

Begrav drömmen om snabba cash.

Satsa långsiktigt på företag som redan dokumenterat sin förmåga att växa och utvecklas med god lönsamhet.

Johan Bynélius - 29 Jul 2021