Råd från några framgångsrika investerare

Det som skiljer riktigt duktiga investerare från ickeprofessionella investerare, är deras förmåga att hålla huvudet kallt. När den kända investeraren Charlie Munger fick frågan om vad som låg bakom hans framgångar svarade han ”Jag är rationell. Det är svaret. Jag är rationell.”

Nedan följer råd från några kanske inte lika kända ansikten som Munger, men som står ut från mängden på grund av deras förmåga att tänka rationellt i pressade situationer.

Howard MarksHoward Marks

Howard Marks är ordförande för Oaktree Capital Group, och att läsa hans tankar kring investeringar (Sammanställda i boken ”The most important Thing: Unkommon Sense for the Thoughtful Investor”) är ett måste för alla som vill bedriva bra kapitalförvaltning.

”De största misstag vid investeringar görs inte på informativa eller analytiska grunder, utan på psykologiska”

En stor del investeringsbeslut görs på psykologsiska grunder, vilket många inte inser och sitter istället och försöker hitta fel i fakta. De bästa möjligheterna för kapitalförvaltning och investering finns där investerare tvingas sälja i panik, och en rationell investerare kan komma in och snappa upp de bästa bitarna.

 

 

John TempletonJohn Templeton

Templeton var en pionjär inom fondindustrin, och är känd för att under depressionen i USA ha köpt upp billiga aktier inom industrin som under andra världskriget gav honom värdet tillbaka flera gånger om.

”Fokusera på värdet istället för prognoser och trender. Du måste vara en fundamentalist för att bli riktigt framgångsrik som investerare.”

Templeton fokuserade på grunderna i ett företag istället för att försöka förutse vad BNP skulle komma att ligga på nästa kvartal, titta på arbetslösheten för föregående månad eller göra trendprognoser. Om tillgångar värda 1 dollar kunde köpas för 80 cent, var beslutet enkelt.

 

 

 

Seth KSeth Klarmanlarman

Seth Klarman är grundaren av Baupost Group, en privat kapitalförvaltning och investeringsgrupp. Han har skrivit boken ”Margin of Safety” och kallas ibland för vår generations Warren Buffet.

När du använder dig av en värdeinvesteringsstrategi får det alla andra strategier att kännas som hasardspel

När Forbes listar miljardärer nämns ofta investerare som sysslat med bra kapitalförvaltning. Detta genom att köpa aktier när de såldes för mindre än vad företaget egentligen var värt. När du väl har använt dig av den tekniken, känns alla andra strategier riktigt osäkra.

 

 

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Fair Investments.”